Free Register | Forget Password?

Main PageEventTiming ResultPhoto Album

Article

 majid • 5 years ago • 29,210 viewed

 ShareShare 

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan berbasikal, bagi individu dan masyarakat secara keseluruhannya. Banyak faedah tidak unik untuk berbasikal tetapi adalah akibat daripada aktiviti fizikal yang sederhana. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, berbasikal membolehkan manfaat tersebut dapat dicapai dengan lebih mudah, lebih meluas atau dengan lebih berkesan.Ini tidak boleh dianggap sebagai rawatan autoritatif subjek, bergantung kerana ia sumber utama [1] [2] yang dirujuk di bawah. Sumber-sumber tersebut menyediakan maklumat lebih terperinci dan rujukan penuh.
Sistem imun
Sistem imun bertindak untuk melindungi badan daripada jangkitan dan pelbagai penyakit sistemik. Kajian menunjukkan bahawa aktiviti yang sederhana, seperti berbasikal, menguatkan sistem imun dan dengan itu menyumbang kepada kehidupan yang sihat. Ia juga boleh meningkatkan aktiviti terhadap sel-sel tumor, membantu pencegahan penyakit-penyakit yang berkaitan.
Otot
Manusia mempunyai beberapa ratus otot, yang telah digunakan secara teratur untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan. Seminggu tidak aktif mengurangkan kekuatan sistem otot sebanyak 50% dan boleh membahayakan mereka jangka panjang. Ini amat benar bagi orang-orang yang lebih tua sebagai penuaan menyebabkan otot mengecut.Semasa berbasikal, kebanyakan otot badan diaktifkan. Otot kaki bertanggungjawab bagi pergerakan mengayuh; otot abdomen dan belakang menstabilkan badan pada kitaran dan mengurangkan pengaruh luar; dan sistem-otot lengan bahu menyokong badan di hendal. Semua ini kereta api dan mengetatkan sistem otot, menjadikan ia lebih kukuh dan dapat berfungsi dengan cekap.
Sistem rangka
Ini adalah rangka kerja badan yang menyokong, yang diadakan bersama-sama dengan otot, tendon dan ligamen. Senaman dan terikan yang disertakan pada sistem rangka menguatkan dan meningkatkan mobiliti. Berbasikal mempunyai kesan positif ke atas kepadatan dan kekuatan tulang. Lebih-lebih lagi, sistem otot yang diperkukuhkan dengan berbasikal menyokong dan melindungi sistem rangka.
Penyakit tulang belakang dan sakit belakang
Postur apabila berbasikal yang optimum, dan pergerakan berkitar kaki merangsang otot-otot di belakang lebih rendah, di mana susut cakera yang mungkin berlaku. Dengan cara ini, tulang belakang diperkukuhkan dan dicagar terhadap tegasan luaran. Dalam berbasikal tertentu boleh merangsang otot-otot kecil vertebra yang sukar untuk memberi kesan melalui proses lain. Ini boleh membantu mengurangkan kemungkinan sakit belakang dan masalah-masalah lain.
Perlindungan Bersama
Berbasikal adalah sangat baik untuk melindungi dan memberi makan rawan kerana sokongan yang diberikan oleh basikal bermakna bahawa kuasa-kuasa yang bertindak sebagai hasil daripada berat badan semakin berkurangan. Pergerakan bulat berbasikal membantu pengangkutan tenaga dan lain-lain metabolik menghasilkan rawan, mengurangkan kemungkinan arthrosis.
Keseimbangan dan keseimbangan
Aktiviti fizikal berfungsi sebagai pengawal selia untuk melegakan tekanan yang biasa dalam gaya hidup semasa. Ia menghasilkan kira-kira antara pengerahan tenaga dan kelonggaran yang begitu penting bagi keseimbangan dalaman badan. Berbasikal amat sesuai untuk proses ini, menangani tekanan dalam dua cara: dengan memenuhi keperluan untuk aktiviti di mana orang kurang pergerakan atau senaman; dan oleh mengimbangi terikan yang meningkat, terutamanya mental dan emosi.
Tekanan mental
Berbasikal mempunyai kesan yang agak santai kerana pergerakan seragam, kitaran yang stablises fungsi fizikal dan emosi tubuh. Ini counteracts kebimbangan, kemurungan dan masalah psikologi yang lain. Latihan ini juga mengawal keseimbangan hormon.
Oksigen dan peredaran
Oksigen penting untuk semua organisma biologi dan syarat asas untuk proses pernafasan manusia. Pernafasan sering terjejas oleh adiposity dan kurang bersenam. Antara lain, aktiviti fizikal yang kerap menguatkan otot pernafasan, yang membawa kepada pengudaraan yang lebih baik daripada paru-paru dan dengan itu mempunyai kesan positif ke atas pertukaran oksigen. Kesan kesihatan yang positif yang besar boleh dicapai dalam pengambilan tenaga dan pemprosesan, melalui berbasikal yang sederhana.
Jantung dan penyakit kardiovaskular
Jantung adalah salah satu daripada organisma yang paling penting untuk kehidupan yang sihat tetapi boleh menjadi rosak oleh tidak aktif. Berbasikal adalah ideal untuk latihan jantung menjadi lebih kuat yang mengakibatkan tekanan yang kurang jantung. Semua faktor risiko yang membawa kepada serangan jantung dapat dikurangkan dan berbasikal tetap mengurangkan kemungkinan serangan jantung dengan lebih daripada 50%.
Berat badan, adiposity dan obesity
Berbasikal adalah ideal untuk mensasarkan masalah-masalah ini sebagai 70% daripada berat badan adalah ditanggung oleh pelana, sekali gus membolehkan orang yang tidak dapat bergerak dengan mudah untuk menjalankan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dan merangsang metabolisme lemak. Berbasikal juga menyumbang kepada pengurangan berat badan dengan membakar tenaga.
Badan lemak dan hypercholesterol
Berbasikal boleh melatih organisma untuk menggunakan simpanan lemak dan juga perubahan keseimbangan kolesterol, memihak kepada jenis perlindungan berbanding yang mengancam kesihatan. Sebagai berat badan mengurangkan dan kolesterol dioptimumkan, mekanisme pelindung diaktifkan dengan terus kitaran. Kerap bersenam semasa muda adalah faktor pencegahan terhadap berat badan yang berlebihan di kalangan orang dewasa.


Tekanan darah
Berbasikal sederhana boleh menghalang, atau sekurang-kurangnya mengurangkan, tekanan darah tinggi dan seterusnya membantu untuk mengelakkan strok atau kerosakan kepada organ-organ. Tekanan darah juga dikurangkan oleh kadar denyutan jantung yang lebih rendah, yang merupakan hasil daripada berbasikal biasa.
Kanser
Aktiviti fizikal yang kerap telah terbukti untuk mengurangkan risiko kanser kolon, payudara, prostat dan pankreas, dan mungkin paru-paru dan kanser endometrium terlalu.
Stamina
Berbasikal adalah sangat baik untuk senaman aerobik sebagai tekanan pada badan adalah kurang berbanding dengan lain-lain sukan ketahanan. Stamina bertambah baik mengurangkan keletihan dan kelesuan dan meningkatkan rasa kesejahteraan ..
Kecantikan dan daya tarikan
Kecantikan dan daya tarikan yang banyak dikaitkan dengan bentuk badan dan keadaan. Berbasikal positif boleh mempengaruhi ini oleh berat badan yang mengawal dan bentuk otot. Kulit juga mendapat faedah dari proses metabolik yang dirangsang. Di samping itu, berbasikal menjejaskan perasaan fizikal yang mempengaruhi persepsi orang lain.
Senaman fizikal
Di samping itu senaman yang sederhana biasa, manfaat tubuh daripada aktiviti yang lebih mencabar dari semasa ke semasa, yang meningkatkan kecergasan dan menyediakan lencongan yang lebih besar dari masalah harian. Berbasikal dapat menyediakan aktiviti yang lebih intensif semudah dengan mengayuh lebih cepat atau menyukarkan.
Kualiti hidup
Aktiviti fizikal mempunyai kesan langsung ke atas kesejahteraan dan kesihatan. Berbasikal mempunyai banyak kelebihan yang secara langsung boleh menjejaskan kualiti hidup, kerana ia memberi manfaat kedua-dua fizikal dan emosi. Senaman yang kerap, yang diambil sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian, diperlukan untuk meningkatkan kualiti hidup selama-lamanya.
Faedah Menengah
Berbasikal yang lebih, terutamanya sebagai alternatif kepada perjalanan kenderaan motor, akan membawa manfaat kesihatan yang besar untuk masyarakat secara keseluruhannya kerana kualiti udara yang lebih baik, mengurangkan bunyi bising dan bahaya, dan kebebasan yang lebih besar untuk kanak-kanak.

Bikeaway.com.my - Copyright © 2013-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved