Free Register | Forget Password?

Main PageEventTiming ResultPhoto Album

Article

 majid • 5 years ago • 28,400 viewed

 ShareShare 

Ringkasnya, berbasikal adalah baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan dengan cara yang berikut:
1.Mengurangkan berat badan apabila dilakukan secara teratur.Berbasikal meningkatkan penggunaan kalori dan meningkatkan kadar metabolisme, yang boleh membantu untuk mengurangkan berat badan.

2.Memperbaiki kawalan tekanan darah dengan 10/8 mmHg pada pesakit dengan tekanan darah tinggi (Jurnal Farmakologi Kardiovaskular, 1995).

3.Merendahkan kadar jantung berehat.Kadar jantung berehat tinggi telah dikaitkan dengan peningkatan kematian akibat serangan jantung dan peningkatan risiko kematian mengejut selepas serangan jantung pada individu yang sihat.

4.Meningkatkan HDL (baik) / LDL (buruk) nisbah kolesterol.Jika nisbah LDL untuk HDL terlalu tinggi, ini bermakna darah anda sedang sarat dengan kolesterol lebih cepat daripada kolesterol HDL yang dapat menghapuskannya, yang bermakna kolesterol berlebihan membina dalam tisu dan arteri.Akhirnya pengerasan arteri (aterosklerosis), yang menyebabkan serangan jantung, berlaku.

5.MENGHALANG penyakit jantung.Berbasikal tetap membagi dua peluang mengidap penyakit jantung, salah satu daripada 3 penyakit pembunuh di Malaysia.Satu kajian melaporkan pengurangan 50% dalam penyakit jantung maut dan bukan maut dalam penjawat awam yang dikitar lebih 20 batu / minggu.

6.MANFAAT kesihatan kardiovaskular.Berbasikal juga mengurangkan risiko strok (pembunuh utama di Malaysia) dan penyakit jantung koronari.Dalam satu kajian, senaman pada mesin kitaran statik pada pesakit dengan kegagalan jantung meningkatkan fungsi jantung (Lancet, 1990).

7.MENGURANGKAN diabetes.Latihan adalah untuk ditunjukkan kepada membawa kepada pengurangan dalam kadar kencing manis.Dalam pesakit kencing manis, senaman membawa kepada peningkatan dalam kawalan gula darah dan boleh membantu mencegah bermulanya Jenis 2 kencing manis.

8.MENGURANGKAN kanser.Aktiviti fizikal telah terbukti dikaitkan dengan mengurangkan kadar kanser (contoh: kanser usus, dan mungkin juga kanser payudara) (Eropah Jurnal Epidemiologi, 2000). 9.MENGURANGKAN cholecystectomy (pembedahan pundi hempedu) kadar di kalangan wanita (New England Journal of Medicine, 1999).
10.MANFAAT kehamilan.Berbasikal ketika hamil meningkatkan kecergasan kardiovaskular.Dan senaman boleh melegakan bersalin (Berbasikal, Jun 1988).

11.MENGURANGKAN kebimbangan, kemurungan dan tekanan (Perubatan Pencegahan, 1988).

12.Kereta api otot pernafasan (Laporan Royal College of Physicians, London; 1991).

13.Meningkatkan kekuatan otot.Berbasikal adalah aktiviti yang mengandungi bukan berat dan berbasikal tetap membawa kepada kekuatan otot yang lebih baik dan mobiliti bertambah baik dan penyelarasan (Memperuntukkan & Lomax dan Pengajian Polisi
Institute, 1998).

Bikeaway.com.my - Copyright © 2013-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved